Taxă nouă, din toamnă: vine de la UE și nu mai poate fi ocolită, trebuie plătită de toți

de: Alexandru Puiu
10 08. 2023

Schimbări fiscale importante se conturează pentru această toamnă, în întreaga Uniune Europeană. Este vorba despre intrarea în vigoare a taxei pe carbon.

Trebuie să știi că factorii de decizie din cadrul Comisiei Europene au impus reguli noi și mult mai dure pentru importurile de produse din industrii intens poluante.

Concret, vorbim despre producătorii de ciment, fontă, fier și oțel, aluminiu, îngrășăminte, energie electrică și hidrogen, toate acestea fiind considerate produse CBAM.

Autoritățile europene își doresc să controleze cât mai bine activitățile care au un impact semnificativ asupra mediului înconjurător, mai ales că schimbările climatice devin tot mai evidente și, din păcate pentru noi toți, par a crește în intensitate la nivel de agresivitate. Prin urmare, UE intervine cu noi reguli pe mai multe paliere, pentru a lupta împotriva degradării climatice globale ca urmare a activităților omului.

Din toamnă trebuie plătită o nouă taxă. Decizia finală a fost luată de UE

„Importatorii acestor produse CBAM vor trebui să se înregistreze fie individual, fie prin intermediul unui reprezentant (în cazul în care importatorul nu este stabilit într-un stat membru și declarația vamală este depusă prin reprezentare indirectă) la autoritățile naționale, de unde pot achiziționa și certificatele CBAM. Prețul certificatelor va fi calculat în funcție de prețul mediu săptămânal de licitație al certificatelor EU ETS , exprimat în EUR/tonă de CO2 emis.

Din 1 octombrie 2023, până în 31 decembrie 2025, se derulează o perioadă de tranziție, în care importatorii vor avea numai obligații de raportare a emisiilor încorporate în produsele CBAM importate, fără obligația de plată a vreunei taxe.

Informațiile vor fi raportate de către declarantul autorizat în cadrul CBAM într-o bază de date electronică ce va fi pusă la dispoziția declaranților de către Comisia Europeană – Registrul Tranzitoriu CBAM. Prima raportare trebuie depusă până la 31 ianuarie 2024, pentru mărfurile importate în cel de-al patrulea trimestru al anului 2023.

În ceea ce privește penalitățile, sancțiunea pentru nerestituirea de către un declarant autorizat CBAM a certificatelor CBAM este identică cu sancțiunea prevăzută în Directiva de stabilire a unei scheme de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, conform regulilor aplicabile în anul respectiv. Cu toate acestea, în cazul în care mărfurile au fost introduse în UE de către o persoană neautorizată, cuantumul acestor penalități va fi de trei până la de cinci ori mai mare”, conform experților EY România.